27 Ianuarie 2023Sursa: IPJ TR

RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR RUTIERI PENTRU CIRCULAȚIA PE VREMEA REA

RECOMANDĂRILE POLIȚIȘTILOR RUTIERI PENTRU CIRCULAȚIA  PE VREMEA REA

Având în vedere că suntem în plin sezon de iarnă şi meteorologii au anunţat înrăutăţirea vremii, polițiștii teleormăneni recomandă tuturor participanţilor la trafic, atât conducătorilor de vehicule, cât şi pietonilor, să manifeste maximum de prudenţă.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor.

Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale.

Nu uitați faptul că precipitațiile îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede.

Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât să se poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.

Pentru a circula pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, autoturismul trebuie să aibă montate anvelopele de iarnă.

Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare.

Îndepărtați în întregime zăpada sau orice altă depunere de pe autoturism, deoarece în timpul deplasării, zăpada sau gheața lăsată necurățată pe plafon poate aluneca și poate bloca vizibilitatea dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiți frâna de motor.

Pe zăpadă, se porneşte uşor, nu se bruschează maşina.

Păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare, astfel este necesar să vă păstraţi calmul și să nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă, ninsoare abundentă și ploaie torențială sunt mai greu vizibili în trafic.

Recomandăm pietonilor să-și sporească atenția când circulă pe drumurile publice, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales dupa lăsarea întunericului, în condiții de vizibilitate redusă și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

O conduită responsabilă și preventivă poate salva viața dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuați deplasarea și a celorlalți participanți la trafic.

Circulați cu atenție și respectați normele rutiere!