MĂSURILE DISPUSE LA NIVELUL INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN TELEORMAN, ÎN PRIMELE 8 LUNI 2024, PRIVIND OPERAȚIUNILE CU DEȘEURI ȘI SUBSTANȚE PERICULOASE
Principalul obiectiv al dispoziţiilor referitoare la gestionarea deşeurilor și substațelor periculoase reprezintă protecţia sănătăţii oamenilor şi a mediului împotriva efectelor nocive cauzate de colectarea, transportul, tratarea, stocarea şi depozitarea deşeurilor şi gestionarea ineficientă a substanțelor chimice produse, importate, introduse pe piață sau utilizate.
Având în vedere preocuparea comunitară în ceea ce privește creşterea numărului de infracţiuni împotriva mediului şi de efectele acestora, care se extind din ce în ce mai mult în afara graniţelor statelor în care acestea sunt comise, a fost adoptată Directiva 2024/1203/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 aprilie 2024 privind protecţia mediului prin intermediul dreptului penal şi de înlocuire a Directivelor 2008/99/CE şi 2009/123/CE.
Un alt instrument cu aplicabilitate în domeniul criminalității de mediu este reprezentat de Directiva 2008/98/CE privind deșeurile. Aceasta definește deșeurile și alți termeni relevanți, explică activitățile din cadrul principiului ierarhizării operațiunilor de gestiune a deșeurilor, explică principiul proximității, stabilește reguli de gestiune a deșeurilor periculoase, face precizări în privința activității de reglementare, vorbește despre planuri/programe de prevenire și gestiune a deșeurilor, stabilește reguli în legătură cu activitățile de control precum și cu privire la evidența activităților de gestiune. Actul normativ european în discuție a fost transpus la nivel național în principal prin O.U.G nr. 92/2021. Practic legea noastră națională este o imagine în oglindă a directivei în discuție, dar în plus față de aceasta conține și regimul sancționator.
În acest context, Inspectoratul General al Poliției Române și-a asumat în cadrul Planului de implementare a Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025 nr. 513867/2022, intensificarea luptei împotriva corupției și criminalității, în special în ceea ce privește prevenirea și combaterea infracțiunilor de mediu.
În primele 8 luni ale anului 2024, la nivelul IPJ TR, pentru prevenirea și combaterea acțiunilor ilegale cu deșeuri, au fost desfășurate acțiuni preventive, fiind verificate mai multe locații de interes.
În cadrul activităților desfășurate au fost înregistrate un număr de 20 infracțiuni , cu 3 mai puțin decât în perioada similară a anului 2023, fiind continuată urmărirea penală față de 9 persoane, cu 8 mai multe persoane față de acceași perioadă a anului 2023.
Detaliat, pe categorii de infracțiuni acestea se prezintă după cum urmează:
- trafic de produse sau substanțe toxice , conform art. 359 Cod Penal:
În perioada de referință au fost sesizate 4 infracțiuni, prevăzute de art. 359 Cod Penal, cu 2 fapte mai mult față de perioada similară a anului 2023(2 infracțiuni);
-infracțiuni la OUG 195/2005 privind protecția mediului:
În primele 8 luni au fost sesizate 6 infracțiuni, prevăzute de OUG 195/2005, cu 3 mai mult față de perioada similară a anului 2023(3 infracțiuni).
- infracțiuni la OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor:
În perioada de referință au fost sesizate un nr. de 10 infracțiuni prevăzute de OUG 92/2021, cu 8 infracțiuni mai puțin față de perioada similară a anului 2023 (18 infracțiuni).
Dintre localitățile în care au fost comise astfel de fapte menționăm : Peretu – 3 infracțiuni; Alexandria- 2 infracțiuni; Smârdioasa – 2 infracțiuni; Brânceni – 2 infracțiuni.
De asemenea au fost aplicate 34 de sacțiuni contravenționale, la OUG 92/2021, în valoare totală de 195.000 lei, față de 51 sacțiuni contravenționale în valoare totală de 263.000 lei, cu 17 sancțiuni mai puțin față de anul 2023, iar ca măsuri complementare au fost confiscate/ indisponibilizate 380 kg și 4100 litri deșeuri periculoase, față de 150 kg deșeuri periculoase, în perioada similară a anului 2023.
NU EXISTĂ GUNOI, EXISTĂ DEȘEURI!
-dezvoltarea industrială, consumul mare de energie, precum și creșterea nivelului de trai al populației, determină producerea unor cantități din ce în ce mai mari de deșeuri;
-deșeurile menajere conțin cantități mari de materiale refolosibile care pot fi colectate și valorificate;
-este foarte important să știm că, după ce am consumat un produs, ambalajul acestuia trebuie să fie depozitat în mod corect, întrucât acesta să fie reciclat și, astfel, să protejăm mediul.
Le recomandăm cetățenilor următoarele:
-să colecteze separat hârtia, metalul, plasticul și sticla;
-să colecteze separat becurile, tuburile fluorescente, bateriile și alte deșeuri electrice și electronice;
-să nu arunce resturile din gospodărie, hârtie, pungi, ambalaje din plastic și alte gunoaie în ape sau pe malul apelor;
-să nu spele autoturismele pe malul apei.