Sfaturi pentru conducătorii auto
Mulţi dintre noi am fost luaţi prin surprindere de schimbarea bruscă a timpului. Zăpadă, frig, polei, sunt doar câteva dintre caracteristicile ultimei răbufniri a iernii, caracteristici care pot da multă bătaie de cap conducătorilor auto.
De aceea, pentru a evita comiterea unor evenimente neplăcute, recomandăm conducătorilor auto:
- înainte de a pleca la drum, verificaţi întotdeauna starea tehnică a autovehiculului;
- adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum, trafic şi meteo;
- nu uitaţi să vă puneţi centura de siguranţă;
- pe timpul deplasării adoptaţi o conduită preventivă - depăşire, viteză, prioritate, zone frecventate de copii, care să vă protejeze de implicarea în accidente.
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere, deşi există tendinţa de a se subestima rolul său.
E bine să se ştie că la fiecare al cincilea delict de circulaţie intervine alcoolul. Acţiunea alcoolului asupra sistemului nervos este nefastă la conducătorii auto obosiţi, la cei care suferă de astenie nervoasă şi la cei care consumă medicamente, mai ales sedative.
Pentru combaterea consumului de alcool în rândul conducătorilor auto, vă recomandăm :
- apelul la conştiinţa şi la spiritul de răspundere al conducătorilor auto. Ei trebuie să înţeleagă pericolul pe care îl reprezintă consumul de alcool la volan;
- supravegherea circulaţiei în punctele nodale, cu grad sporit de producere al accidentelor şi în orele în care există predispoziţie pentru consumul de alcool;
- recoltarea probelor biologice în toate cazurile de accidente pentru stabilirea alcoolemiei;
- desfacerea de băuturi reconfortante, fără alcool, în special în locurile de popas.
Nu uitați!
Este păcat ca soarta și libertatea vieții voastre să depindă de consumul de băuturi alcoolice